Voorbereiding op de perfecte match!

Na een super mooie stage-ervaring op Schiphol bij Axxicom, is de zoektocht naar een volgende perfecte stageplek begonnen. Mijn ontwikkelingsstage gedurende 5 volle maanden. Dat roept een hoop vragen op.

Een voorlichtingsavond op de opleiding moest het allemaal wat gemakkelijker maken. Nou, nee! Eigenlijk te veel keuzes. Met bij alles voors en tegens. Maar wel handig dat alles duidelijk uitgewerkt was.

Ik had nog geen idee waar ik graag stage wilde gaan lopen. Wil ik naar het buitenland of wil ik in Nederland blijven? Wil ik in Rotterdam of Amsterdam? Waar zie ik mezelf achter de receptie staan? Gaat het een 4 of 5 sterren hotel worden? Hoe ga ik dit aanpakken? Hoelang zijn vijf maanden? Kan ik blijven werken bij mijn weekendbaantje? Wat zijn de werkzaamheden? Hoeveel uur ga ik per week draaien? Je moet heel veel keuzes maken waar je je prettig bij voelt en dat is misschien nog wel het lastigste van de voorbereidingen, voordat je gaat solliciteren bij de voor jou de beste plek.

Laten we beginnen met het maken van een super mooie CV en vacatures te bekijken die hotels op bijvoorbeeld indeed.nl en op andere vacature websites hadden geplaatst. Voordat je naar een hotel gaat schrijven, is het handig om je te verdiepen in het hotel. Je kan enthousiast worden of er achter komen dat het toch niet de juiste plek is voor jou. Als je enthousiast bent geworden, moet je zeker niet langer wachten met schrijven van een perfecte sollicitatiebrief.

Twee weken nadat je je sollicitatiebrief verzonden hebt, krijg je meestal een antwoord van een hotel terug met daarin een bericht dat ze je graag willen uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek of dat de stageplekken al vergeven zijn.

Wat fijn en een super leuke ervaring, zeker als het je eerste sollicitatiegesprek is. Wil je weten hoe ik het heb aangepakt als voorbereiding op een kennismakingsgesprek?

Op stagemotor.nl staan er genoeg tips om jezelf op een positieve manier te verkopen. Nadat ik was uitgenodigd, ben ik mezelf nog meer gaan verdiepen in het hotel en ben ik leuke weetjes te weten gekomen. Het is belangrijk dat je informatie weet over het hotel waar je op gesprek gaat. De vragen die je kan verwachten heb ik voor mezelf uitgewerkt in een Word-bestandje, zodat ik niet ter plekke nog een antwoord moest verzinnen. Je moet dit natuurlijk niet uit je hoofd gaan leren, maar je hebt je dan in ieder geval goed voorbereid op je gesprek! Het gesprek kan voor een ieder een eigen draai krijgen. Zoals bij mij; “stel ik kom bij jou in de slagerij en ik heb weinig tijd om te koken, wat zou je mij dan aanraden te kopen?” Nou dit zijn vragen waar ik me bij een sollicitatiegesprek niet op voorbereid had. Hahaha. Gelukkig waren ze zeer tevreden met mijn ideetjes over een snelle-hap advies van de Keurslagerij.

Ja hoor, dat was die dan, mijn allereerste, echte en spannendste sollicitatiegesprek. Eerlijk gezegd waren het gezonde zenuwen, maar op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee. Wat kan er misgaan? Verkeerd recept gegeven? 😆 Niks, zeker niet als jezelf hebt verdiept in handige tips:

Wees jezelf, straal niet te veel nervositeit uit, geef een goede hand bij het voorstellen en bij het afscheid. Zorg voor oogcontact met degene waarmee je het gesprek hebt. Zit rechtop maar niet te gespannen, toon initiatief: stel vragen, zeker als je de vraag niet goed hebt begrepen, vat samen wat er gezegd is en vraag of je dit goed begrepen hebt. Toon interesse in het bedrijf en de stagefunctie en stel daar open vragen over.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de keuzes die ik heb gemaakt en wil je weten waar ik ben aangenomen voor mijn vijf maanden stage? Lees dan mijn volgende blog, die heel snel online komt!

 

Reader Interactions

Comments

  1. Wauw Emma , ik ben superbenieuwd naar je volgende blog maar als je zo naar een sollicitatiegesprek gaat dan zit dat wel goed met jou. Ben weer blij met deze blog, zat best een tijdje tussen maar ja logisch want je moest je voorbereiden👍🏻.
    Goed bezig😘

  2. Wat heb je dat weer mooi op papier geslingerd. Het maakt me nieuwsgierig wat uiteindelijk de uitkomst zal worden. Ongetwijfeld maak jij de juiste keuze. De keuze die bij jou past. Dat staat voor mij als een paal boven water. Kijk nu al uit naar je volgende blog.

Geef een reactie